joi, 19 decembrie 2013

I. Ghid VoIP


     Cred ca deja stim ca VoIP vine de la Voice over Internet Protocol, mentionata si ca telefonie IP ce transforma vocea in biti pentru a o transmite prin Internet. Un coder/decoder (un software) converteste vocea ta intr-un format digital comprimat pentru transfer si apoi din nou intr-un semnal audio necomprimat pentru reluare. Transmisia se face cu ajutorul pachetelor de capabilitati de comutare ale Internetului, de aici Voice Over IP. VoIP este, in esenta tehnologia care permite comunicatii de voce prin intermediul retelelor IP.

Tehnologia VoIP

     Aceasta converteste vocea in biti pentru transmiterea semnalului online si invers. 
Sistemele de telefonie existente sunt conduse de o metoda foarte sigura, dar ineficienta pentru apelurile de conectare (circuit switching). Solutiile VoIP sunt mult mai eficiente. Cele mai comune solutii VoIP se conecteaza prin intermediul unui adaptor telefonic analogic (ATA), folosind o conexiune existenta la internet de mare viteza. Trebuie doar sa conectati telefonul in adaptor si veti putea face apeluri VoIP (de asemenea, puteti folosi softphones, despre care am vorbit in articolul II despre centralele telefonice)
     Telefoanele IP sunt o alta solutie. Acestea se conecteaza pur si simplu direct in modemul sau routerul de broadband (cablul de retea). Aceste telefoane pot avea si capabilitatea conecarii la internet prin orice spot Wi-Fi. Acest lucru va permite sa utilizati telefonul oriunde exista o conexiune la internet de mare viteza.

Voice over IP - viitorul


     Imaginea de ansamblu a VoIP s-a schimbat considerabil in ultimii ani. Simplitatea prin care te poti conecta cu un telefon la internet, impreuna cu progresele masive in tehnologie fac serviciile VoIP o alternativa viabila la telefonul traditional. Voice IP transforma incet mediul de comunicare la nivel mondial. In loc de doua notiuni separate de o retea globala (una pentru apeluri voce si una pentru Internet Protocol); rezulta o singura retea convergenta, care transporta atat voce cat si pachete de date cu acelasi protocol de retea. Progresiv, corporatiile si abonatii de telefonie de uz casnic sunt tind sa treaca de la vechea metoda (voce) la cea noua, de ultima generatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu