vineri, 20 decembrie 2013

Initializare in Asterisk

In primul rand, iti multumesc pentru faptul ca acorzi atentie acestui blog. Este totusi un blog apreciat de cititorii ca tine, pentru informatiile ce le ofera si pentru determinarea ta de a le acumula.

Astazi am de gand sa vorbesc despre Asterisk, deoarece acesta nu vine cu un manual de instructiuni (cel putin nu unul foarte simplu - in nici un caz in romana). Multe din sursele de informatii pe care Asterisk le pune la dispozitie sunt de pe site-uri informationale, dar nu de specialitate, iar acele informatii, de multe ori contin greseli sau date eronate. In alte cuvinte, am decis sa scriu si despre Asterisk deoarece era nevoie de un loc unde informaiile sunt concrete si usor de inteles.
 Dar inainte de toate...

Ce este Asterisk?

Asterisk este un sistem de telefonie de tip software pe care il poti descarca de pe internet. Tot ce iti trebuie pentru a incepe este un PC, soft-ul Asterisk, ceva informatii despre el (pe care le poti lua de aici) si esti gata sa-l pui in functiune. Asterisk functioneaza cu o varietate larga de telefoane, incluzand telefoane analogice, ISDN sau VoIP. Cu acest sistem, se poate lucra de acasa cu un telefon IP-based in timp ce poti face apeluri in sistemul telefonic al intreprinderii.  Posibilitatile sunt nenumarate, toate fiind create pentru ca tu sa economisesti bani, fara a iti impune restrictii in telecomunicatii. Telefonia ramane inca ceva complex, iar mutarea de la sistemul traditional la Asterisk nu vine fara nici o piedica. Pana la urma, este de preferat sa fii familiarizat cu ambele tehnologii, mai ales cand vine vorba de Asterisk.

Diferentele dintre Asterisk si un sistem conventional de telefonie

asterisk_tutorialeMajoritatea dintre noi au crescut cu 2 tipuri de jucarii. Cu primul tip, totul pare "gata de plecare" (ex: ursuleti, masinute etc.) in timp ce al doilea tip ofera posibilitatea de exprimare artistica si creativa (ex: Lego, 3D Puzzle etc.) Cu primul tip, deschideai pachetul si puteai sa te joci, dar erai relativ limitat de forma si intrebuintarea jucariei, in timp ce al doilea tip, iti ofera o gama foarte variata de posibilitati, dar trebuie mai intai sa construiesti una.
Ce legatura este intre acestea si Asterisk? Simplu. Asterisk vine pe bucati, oferindu-ti posibilitatea de a iti dezvolta propriul design, propriul stil si orice altceva este posibil. Cea mai buna caracteristica este simplitatea de imbunatatire a proiectului tau Asterisk cu noile piese.

In timp ce sistemul traditional de telefonie vine deja configurat, tot ceea ce trebuie sa faci este sa deschizi pachetul si gata (sa nu mai vorbim de simplitatea utilizarii acestui sistem), cu Asterisk iti poti rezolva problemele prin conceperea de solutii sau poti oricand combina parti ale sistemului pentru un proiect final cat mai inovator.


2 comentarii: